‘Kau Dah Cuba Tarik Dorang Keluar Tapi..’ – Rakan Baik Bomba Lem#as Luah Rasa Sayu

‘Kau Dah Cuba Tarik Dorang Keluar Tapi..’ – Rakan Baik Bomba Lem#as Luah Rasa Sayu

Tragedi menyayat hati enam anggota bomba yang lem#as dalam arus deras ketika menyelamatkan remaja benar-benar meruntun jiwa. Selain keluarga, ahli pasukan dan rakan terdekat antara orang yang paling terkesan dengan pemergiaan enam ‘hero’ ini.

Di Facebook, rakan kepada Allahyarh*m Yahya Ali menceritakan kenangan bersama arwaah. Sebak!

Boleh kali saya berkongsi sedikit sebanyak tentang arwaah yaya.. Saya kenal ko lambat.. Bulan october 2018 ni genap la 2 tahun kita kenal sebab sama2 jumpa masuk unit scuba. Ko tak kenal saya, saya tak kenal ko tapi ko tegur saya macam lama suda kenal.. Sebulan kursus asas bersama nampak la ko ni tak kacau orang, selalu ketawa.. Sir william ong marah saya tapi ko yg ketawa pastu kena.. Pendiam, selalu on fon spend time with family (vc). Orang yg peramah sangat.. Sesiapa yg mengenali arwaah mesti taw orangnya camna.

Bulan 4 tahun 2017 saya pindah dari Sg Buloh ke Port Klang. Memandangkan saya tak berkawan lagi di balai tu dan tak tahu tentang perangai budak balai.. Ko juga la yg tunjuk tentang balai tu sebab si Sarbini gagal.. Dia masuk pkk, tak silap saya 14hb saya masuk crew b.. Dapat la kita 1 crew.. Yg saya kenal dlm crew b tu, ko ngan arwaaah mazlan jak.. Sebab Sabah, biar baru jmpa mmng terus masuk..

Saya jarang ada di balai, sebab selalu keluar ikut event jabatan, tapi bila saya masuk balai mesti ko akan bertanya ini itu lepas tu saya pula cerita lebih (bukan lipak ok). Saya selesa berkawan sama ko sampai tiap kali saya masuk balai, ko la duluan saya cari. Biarpun pernah tak ngam skali sbb ko ngan Hassan buli saya pasal nasi belada. Ko prasan saya marah lepas balik dari Putrajaya tu, tapi ko pandai amik ati balik.. Bertanya pasal motor saya yg rosak, dan ada kawan yg pandai bab motor ni.. Nampak la ko maw tolong saya.. Siap suruh gmbr blok motor pula. Bila ada masalah, ko berusaha maw settle.. Tapi ko tak penah bagitaw yg ko ada masalah kan :’)

Selalu senyum, ketawa, menyanyi bersama, kuat kacau saya video call.. Bertanya pasal pengalaman saya di Sg Buloh.. Dan selalu saya nasihat ko kalo maw main sama air jangan panic.. Kalo tak confident jangan masuk.. Biar orang lain yg buat.. Ingat raya pertama tahun lepas? My 1st dive after operasi selepas masuk scuba.. Sebab terlampau keluar dari balai kan. Kita la yg hari2 respond kes tu sbb ganti orang beraya.. Seminggu duduk balai, hari2 cari orang lemaas sebab tak jmpa.. Ko tak dive, dan ko cuma jadi tender seja sana.. Sbb waktu malam, sungai dan arus deras.. Saya, ko, Arwaaah Malik ngan Kazrem respond.. Saya tukar arwaaah Malik dive dan ko tak dive sbb ko tak confident. So kami tak maw juga ada apa2 terjadi dan tak salahkan ko pun.. Sbb saya pun tak confident juga.. Maklumlah 1st dive dah dpt waktu malam di kawasan sungai arus deras.. Kalo tasik nda juga apa sbb air tak kemana.. So saya taw camna perasaan ko..

Apa2 barang saya yg lupa letak ka apa ka, semua saya akan bertanya sama ko.. Ko dengan Sarb.. Tapi Sarbini sot.. Ada jak jawapan tak boleh pakai dia. Ko pula macam Mamy saya. Semua ko taw.. Tapi lepas ni, cuma Sarbini ja saya boleh tanya.. Lepas ni tak da suda yg selalu bertanya tentng apa saya buat event2 jabatan ni.. Tak ada suda nyanyi2 dlm jentera otw pigi operasi.. Ketawa.. Jangan masuk air kalo tak confident/panic tapi ko cuba untuk selamatkan dorang.. Saya pelik “kenapa ko masuk air?”.. Then dorang cakap.. Mmg ko tak masuk.. Tapi ko cuba untuk tarik dorang keluar dari “backwash” tu.. Ko lebih takut kehilangan kawan tapi ko pun termasuk sama dalam “backwash”. Rehat la ya. :’) Tenang la ko di sana bersama arwaaah yg lain.. Kamu la sahabat, kamu la keluarga, hero di hati kami. Nanti pasti kita akan jmpa lagi.. :’)God bless. Rest in peace. Forgive me if i ever done something wrong to you.

#ppdaselangor
#6hero

Xtaw maw cakap apa..1 crew, 1 unit, 1 kepala.. Kita berlima dalam unit scuba dlm crew b..Tapi kamu berempat pergi dulu.. Tuhan lebih menyayangi kamu.. Kamu sahabat, kamu keluarga..Condolence to the family for the lost..Rest in peace brother..Still cant believe..

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @PAYUNG VIDEO VIRAL untuk dapatkan lebih banyak cerita menarik dari kami.

Kredit: Ohbulan,Sumber : Pucai Resq

sumber